Aan de slag als IT consultant? Zo springt jouw sollicitatie eruit

Een nieuw jaar betekent vaak een nieuw begin met nieuwe kansen. Misschien is dit voor jou wel hét moment om van job te veranderen. Dan kan het solliciteren beginnen. Alles begint met een goed CV, maar wat zijn de verwachtingen van een recruiter of potentiële werkgever wanneer je als IT consultant solliciteert? Wij gidsen je resultaatgericht naar een succesvolle verderzetting van je carrière.

3 minuten read
11.01.2022
Blog
Zo spring jij eruit met jouw sollicitatie
1. Maak een eerste positieve indruk met je CV 
  • Pas je CV aan voor de IT job waarvoor je solliciteert. Je CV moet aansluiten bij de job, durf schrappen wat niet relevant is. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een job als project manager? Benadruk dan in welke methodologieën je uitblinkt, maar laat je kennis als hobbyfotograaf achterwege. 

     
  • Verklaar een gat in je CV. Zorg ervoor dat er geen periodes in je CV voorkomen waarbij je geen toelichting geeft. Ben je een jaar op wereldreis geweest of heb je gewoon niet gewerkt? Dat is prima, maar zet het er wel even bij.

     
  • Lay-out en een duidelijk overzicht is belangrijk. Begin met je persoonlijke gegevens en zorg dat deze volledig zijn. Recruiters vinden het belangrijk dat je je woonplaats vermeldt. Zo matchen ze openstaande vacatures met jouw skills én regio. Begin ook steeds met je laatste werkervaring. Daarnaast moet je zeker oog hebben voor de lay-out van je CV. Je hoeft geen uitzonderlijke grafische ontwerpvaardigheden te tonen, maar wees je ervan bewust hoe je CV eruitziet. 

     
  • Link naar je digitale portfolio of voorbeelden van projecten. Je CV is idealiter slechts een pagina lang. Om je CV kort en bondig te houden, voeg je enkele links toe om je ervaring te etaleren. Waarom link je bijvoorbeeld niet naar je LinkedIn-profiel en/of refereer je naar je eigen website? 

     
  • Motivatiebrief moet enkel wanneer er specifiek om gevraagd wordt.  Recruiters weten met je CV en een persoonlijk gesprek vaak al meer dan genoeg. Steek daarom je tijd liever in een mooi uitgewerkt CV dan in een motivatiebrief. Wanneer werkgevers in hun vacature toch om een motivatiebrief vragen, zorg er dan voor dat je motivatiebrief op maat geschreven is voor de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert.  
2. LinkedIn is je digitaal uithangbord 
  • Zorg voor een professionele profielfoto en hou je profiel up-to-date. Gebruik een duidelijke foto met een rustige achtergrond. Vertel daarnaast bij elke functie wat je verantwoordelijkheden waren en welke ontwikkelingen je hebt doorgemaakt.

     
  • Schrijf een aantrekkelijk infostuk. Samen met je profielfoto en functietitel is dit het eerste wat je ziet op een LinkedIn-profiel. Hier kan je dieper ingaan op wie je bent en wat je als consultant voor iemand kan betekenen. Met een sterk en creatief infostuk grijp je de kans om er uit te springen.  

     
  • Vaardigheden toevoegen en onderschrijven. Je LinkedIn-profiel beschikt over een apart kader waarin je je vaardigheden kan toevoegen. Collega’s en/of klanten kunnen deze vaardigheden makkelijk onderschrijven. Het invullen van vaardigheden helpt je beter gevonden te worden door recruiters of potentiële werkgevers. 

     
  • Aanbevelingen vragen? Doen! Heb je een succesvolle samenwerking achter de rug? Vraag aan vorige werkgevers of klanten om een referentie achter te laten op jouw LinkedIn-profiel. Persoonlijke aanbevelingen vergroten je sociale bewijskracht en wekken vertrouwen op.  

You don’t get a second chance to make a first impression. Wanneer je deze tips toepast bij jouw sollicitatie, ben je al een heel eind ver! Ben je klaar om écht werk te maken van jouw carrièretraject in IT? Vind jouw IT job in ons aanbod. 

 

Meer nieuws

Alle nieuws