ICTech Day: vijf sleutelinzichten voor IT-professionals

De jaarlijkse ICTech Day was opnieuw een succes. We verwelkomen 12 inspirerende sprekers die zowel technische als motiverende onderwerpen belichtten. We selecteerden vijf sprekers voor een dieper gesprek. Ontdek de belangrijkste inzichten en lessen die je zeker wilt meenemen uit hun sessies.

Expertise
Data
IT Project Management
Development
Tech
4 minuten read
Laura Gerard
21.10.2024
Blog

1. Verleg je eigen grenzen - Matthieu Bonne

Matthieu Bonne is ultrasporter in hart en nieren en bij het brede publiek bekend dankzij zij deelname aan het VRT programma Kamp Waes. Begin september zwom hij een wereldrecord bij elkaar door in de Griekse Baai van Korinthe 131 kilometer te zwemmen in bijna 61 uur. Daarna verbrak hij het wereldkampioenschap lopen met maar liefst 1.046 op de teller in 144 uur.

Mathieu Bonne inspireerde het publiek door zijn persoonlijke verhaal over sportieve uitdagingen te delen. Hij benadrukte het belang van doorzettingsvermogen, zowel in sport als in het dagelijks leven. Of het nu gaat om sportieve doelen of het bereiken van succes in een andere context, Bonne moedigt IT-professionals aan om nooit op te geven, zelfs niet bij tegenslagen. Hij deelde dat tegenslagen juist een bron van motivatie kunnen zijn om nieuwe hoogtes te bereiken en dat deze mentaliteit universeel toegepast kan worden.

2. Zijn large language models (LLM) en AI wel te vertrouwen voor coding? - Maarten Balliauw

Maarten Balliauw is Head of Advocacy bij JetBrains. Zijn interesses liggen bij .NET, web, C# en cloud. Hij spreekt regelmatig op nationale en internationale events, en helpt ook bij de organisatie van onder andere Techorama, CloudBrew, en de Azure User Group (AZUG) in België.

Machine learning, large language models (LLM) en AI zijn alomtegenwoordig. Dankzij deze modellen kunnen we een heleboel vervelende en complexe taken voor ons laten uitvoeren. Maar hoe nauwkeurig is het resultaat? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden… We kijken naar de vele manieren waarop deze modellen tegen ons (kunnen) liegen. Hoe kunnen we daarmee omgaan als we een LLM gebruiken als hulp bij het schrijven van code?

Hoewel Large Language Models en AI handige tools kunnen zijn voor het automatiseren van codetaken, moeten developers kritisch blijven over de uitkomsten. Balliauw benadrukte het belang van het evalueren van de nauwkeurigheid van gegenereerde code en stelde dat AI, net als een teamlid, extra controle nodig heeft. Door goed te letten op de relevantie, logica en context van de gegenereerde code, kunnen ontwikkelaars betere resultaten behalen.

3. Source control voor databases is cruciaal - Karim Ourtani

Karim Ourtani legde in zijn sessie uit hoe belangrijk een goed beheerde database is voor het succes van applicaties. Hoewel we bekend zijn met het beheren van applicatiecode via branches, wijzigingen en merges, blijft het vaak een uitdaging om dezelfde principes toe te passen op databases. Ourtani introduceerde SQL Server Data Tools (SSDT) als dé oplossing om databaseontwikkeling te stroomlijnen en databases net zo effectief te beheren als applicatiecode.

Hij benadrukte verder het cruciale belang van data en de noodzaak om deze te beschermen: “Data is de nieuwe elektriciteit. Data is het nieuwe goud. Zonder data, geen hacking. Zonder hacking, geen phishing. Phishing draait volledig om data. Daarom is het essentieel om een solide source control en bewaking over je data te hebben, zodat je zeker weet dat de data veilig en juist in je database zit.” Met SSDT kunnen ontwikkelaars hun database-integratie in de volledige DevOps-pijplijn opnemen en tijd besparen door geautomatiseerde implementaties naar de juiste omgeving. Zijn belangrijkste boodschap: “Je kunt de allermooiste applicatie bouwen, maar zonder een goede databank valt alles in het water.”

4. Quantum computing en AI: de combinatie voor de toekomst? - Hanna Engel

Hanna Engel, Azure Architect bij Azelis en Microsoft Certified Trainer, nam ons mee op een fascinerende reis door de wereld van quantum computing en de mogelijkheden die deze technologie biedt, vooral in combinatie met AI.

Met haar uitgebreide ervaring als Azure Infra- & AI-specialist, evangelist voor quantum computing en lid van de Belgian Quantum Circle, richt Hanna zich vooral op het bieden van praktische en actiegerichte content. Ze legt uit dat quantumcomputers niet zoals klassieke computers werken met binaire waarden (0 of 1), maar met probabiliteiten, waardoor ze aanzienlijk sneller kunnen werken en grote hoeveelheden complexe data kunnen verwerken. Hoewel de technologie nog in ontwikkeling is, voorspelde Engel dat de eerste grote toepassingen van quantum computing binnenkort te vinden zullen zijn in encryptie en beveiliging. Ze ziet quantum computing en AI als een krachtige combinatie die in de toekomst veel processen zal optimaliseren.

4. Cyberweerbaarheid: tips van een wereldkampioen hacker - Inti De Ceukelaire

Inti De Ceukelaire, wereldkampioen ethisch hacken, deelde in zijn sessie een reeks praktische tips om je cyberweerbaarheid te verhogen. Hij benadrukte dat kleine aanpassingen in je digitale gedrag een groot verschil kunnen maken. Hier zijn enkele van zijn belangrijkste adviezen:

  • Vertrouw niet op goedkope elektronische sloten.
  • Geef "Hey Siri" geen toegang tot je privéberichten.
  • Gebruik een codewoord voor belangrijke telefonische transacties.
  • Zet een PIN-code op je voicemail.
  • Deel geen beelden van je stem, vingers, sleutels of gezicht online.
  • Open geen PowerPoints met Macro’s.
  • Verander regelmatig gegenereerde wachtwoorden.
  • Vermijd gezichtsherkenningswebsites zoals Pimeyes en Facecheck.id.
  • Steek je GSM niet zomaar in elke openbare oplader.
  • Houd je adresbalk altijd in de gaten om phishing te voorkomen.

Deze tips, verpakt in humor en goocheltrucs, zorgden ervoor dat iedereen bewust werd van de vele kwetsbaarheden waar we dagelijks mee te maken hebben en hoe eenvoudig het kan zijn om ons te beschermen.

Benieuwd naar de hoogtepunten van ICTech Day? Bekijk hier de aftermovie.