Q&A met Tim Verhees: Freelancer bij Elmos

Krijg een inkijk in de dynamische carrière van Tim Verhees, Freelancer bij Elmos. Tim deelt zijn ervaringen over hoe hij zich heeft aangepast aan verschillende rollen en verantwoordelijkheden binnen verschillende projecten. Daarnaast bespreekt hij de veranderende trends in de IT-industrie en het belang van voortdurend leren en persoonlijke ontwikkeling in deze snel veranderende sector.

Expertise
Analyse
Development
IT Project Management
9 minuten read
Bjorn Vanden Broeck
27.06.2023
Testimonial

Q: Hoe ben jij als freelancer in contact gekomen met Elmos, en wat trok je aanvankelijk aan om voor Elmos te werken?

A: Het is eigenlijk een terugkeer naar mijn roots. Ik heb in de begindagen bij Elmos gewerkt toen ze nog in Olen zaten en deed toen development werk voor de klant Wolters Kluwer, specifiek als web developer PHP. Echter, op dat moment waren er niet zoveel PHP-opdrachten en ben ik bij een start-up terechtgekomen. Na verloop van tijd heb ik me omgevormd tot freelancer en kreeg ik meer interesse in het management gedeelte. Ik wilde de kloof tussen IT en business overbruggen. Toen ik besloot om me daar echt in te verdiepen, heb ik Marijke Wouters van Elmos gebeld. We hadden een goed gesprek en ze was enthousiast over mijn ideeën. Ze vertelde me over een gecombineerde opdracht als analist/techlead bij TelePHON.Digital die perfect aansloot bij wat ik wilde doen.

Q: Wat was de katalysator voor je overstap naar freelance?

A: De overstap naar freelancen was vooral gebaseerd op de wens om meer controle te hebben over mijn eigen middelen. Ik wilde meer keuzevrijheid en als freelancer kun je je eigen pad uitstippelen.

Foto: Tim Verhees (Freelancer bij Elmos)

Q: Wat zijn volgens jou de voordelen van freelancen met Elmos?

A: Eén van de grote voordelen is de eenvoud; ik stuur een factuur, Elmos betaalt en er zijn geen complicaties. Daarnaast biedt Elmos een soort van verzekering, een betrouwbaarheid. Het is een ondersteunend netwerk dat begrijpt wat de behoeften zijn en waar je naartoe wilt. Het is niet alleen een kwestie van opdrachten uitvoeren, maar er is een gevoel van samenwerking en begrip.

Wat nog geweldig is aan Elmos, is dat er geen onderscheid is tussen freelancers en werknemers. We zijn allemaal onderdeel van het team, en die vermenging en carrièregerichtheid is een van de krachten van Elmos. Het is niet gewoon 'je hebt een opdracht en voert die uit'; hier heb je meer een carrière gevoel.

Q: Zijn er ook nadelen of uitdagingen die je bent tegengekomen als freelancer?

A: Als freelancer draag je natuurlijk meer verantwoordelijkheid voor je opdrachten. Maar ik zie Elmos als een soort verzekering, net zoals ik mijn boekhouder vertrouw om goed werk te leveren. Het is belangrijk om een betrouwbare partner te hebben waarmee je goed kunt samenwerken en die je behoeften begrijpt. Met Elmos heb ik dat gevonden.

Q: Kan je wat meer vertellen over het TelePHON.Digital project?

A: Het TelePHON.Digital Project was een project waarbij er bestaande software was die toe was aan een re-engineering. We hebben gekeken wat hergebruikt kan worden en hebben daarop verder gebouwd om aan de requirements van het project te voldoen.

Q: Wat was jouw rol in het project?

A: Toen ik net begon was er geen duidelijke afbakening van mijn rol.Ik ben gestart met een deel analyse en het geven van een bepaalde richting aan het project. Na verloop van tijd werd mijn rol meer gericht op het aanpakken van de technische diepgang van wat er al was gebouwd door studenten, en het opzetten van structurele en technische aspecten voor het verder uitbouwen van het project.

Q: Hoe kijk je terug op je tijd bij het TelePHON.Digital Project?

A: Terugkijkend beschouw ik het als één van de hoogtepunten in mijn carrière. Ondanks de uitdagingen, was het een grote leerschool en een gelegenheid om bij te dragen aan iets betekenisvols. De mogelijkheid om zowel technische als menselijke aspecten samen te brengen en een verschil te maken was erg bevredigend.

Q: Wat is het belang van het hebben van een technische achtergrond in een leidinggevende rol, zoals een manager of scrum master, op basis van jouw ervaring in het TelePHON.Digital Project?

A: Het hebben van een technische achtergrond is van enorme meerwaarde omdat het je in staat stelt om op verschillende niveaus met mensen te communiceren en problemen op te lossen. Je kunt mensen zowel op menselijk niveau als op technisch niveau helpen, wat bijdraagt aan een effectievere probleemoplossing en teamdynamiek. Het bevordert ook een samenwerkende en groeigerichte mentaliteit, wat cruciaal is in de IT-sector.

Q: Kan je wat vertellen over je huidige rol bij Krëfel en hoe deze zich ontwikkelde nadat je als Agile Coach begon?

A: Ik ben bij Krëfel begonnen als Agile Coach, maar het werd al snel duidelijk dat er veel meer te doen was. In het begin was ik vooral bezig met aftasten en werkte als een Scrum Master voor een team van ongeveer 10 personen. Mijn rol is steeds technischer geworden en zeer gevarieerd; soms faciliteerde ik, soms werkte ik mee aan de ontwikkeling en soms was ik bezig met het opzetten van pipelines. Door mijn dynamisch profiel kon ik snel schakelen tussen verschillende functies, dit was zowel uitdagend als fascinerend.

Het was belangrijk om te schakelen tussen verschillende communicatiestijlen en denkpatronen voor de verschillende rollen.

Q: In de context van jouw ervaring bij Krëfel en de veranderende behoeften in het team, heb je opgemerkt dat er een trend is in de IT-industrie om de focus te verleggen van het in dienst nemen van specialisten naar het in dienst nemen van professionals met een breder scala aan vaardigheden? Zo ja, hoe heb je dit ervaren?

A: Absoluut, ik heb gemerkt dat er een verschuiving plaatsvindt naar het aannemen van mensen met een brede kennis in plaats van zich strikt te richten op specialisten in een bepaald domein. Voorheen leken organisaties vooral op zoek te zijn naar doorwinterde specialisten, maar tegenwoordig staan ze meer open om mensen binnen te halen die een basis hebben in het relevante domein en een bereidheid tonen om te groeien en te leren. Dit lijkt ook een respons te zijn op de behoefte aan meer flexibiliteit binnen teams.

Q: Gezien de beweging naar een breder scala aan vaardigheden, welke uitdagingen zie je opduiken wanneer een organisatie afhankelijk is van zeer ervaren medewerkers met diepgaande gespecialiseerde kennis, en deze medewerkers uiteindelijk vertrekken?

A: Wanneer ervaren medewerkers, die diepgaande specialistische kennis hebben, een organisatie verlaten, vertrekken ze met een enorme hoeveelheid expertise. Dit kan een aanzienlijk kennisgat achterlaten binnen de organisatie. Het vinden van vervangers of het overdragen van die kennis kan een grote uitdaging zijn, vooral als er geen degelijke documentatie of kennisoverdrachtprocessen aanwezig zijn. Dit is des te problematischer in een omgeving waar teams worden aangemoedigd om meer veelzijdig en dynamisch te zijn, omdat de diepte van de kennis die door deze ervaren professionals wordt aangeboden, moeilijk te vervangen is.

Q: Kun je drie vaardigheden opsommen die essentieel zijn in jouw rol bij Krëfel?

A: De drie essentiële vaardigheden in mijn rol zijn: 1) Probleemoplossend vermogen, wat voor zichzelf spreekt, 2) Communicatievaardigheden, die nodig zijn om effectief met teamleden en stakeholders te communiceren, en 3) Presentatievaardigheden, vooral als Agile Coach, om ideeën en concepten duidelijk over te brengen. Een vierde bonusvaardigheid is het vermogen om te zorgen voor je eigen groei en ontwikkeling door vragen te stellen en te blijven leren.

Foto: Tim Verhees (Freelancer bij Elmos)

Q: Je spreekt over eigen groei en ontwikkeling, welke bronnen en strategieën gebruik je om je kennis bij te werken en te leren? Heb je enige tips voor het effectief benutten van je tijd voor zelfstudie?

A: Wat betreft waar ik mijn informatie vandaan haal, dat is een beetje een topgeheim! Grapje, natuurlijk. (lacht)

Ik volg soms bekende mensen zoals Simon Sinek voor soft skills. Maar wat ik echt waardevol vind, is tijd reserveren voor mezelf om te leren - minimaal 4 uur per week. Dit kan variëren van het leren van nieuwe vaardigheden tot het opdoen van technische kennis. In plaats van mijn tijd te besteden aan gamen of Netflix kijken, vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren die ik de volgende dag in mijn werk kan toepassen. Dat is een strategie die ik bijvoorbeeld intensief heb toegepast bij het TelePHON.Digital project.

Q: Wat zijn jouw favoriete manieren om te leren en welke hulpmiddelen of platformen vind je bijzonder effectief?

A: Voor mij is het een combinatie van verschillende elementen. Ik ben een grote fan van Udemy voor online cursussen. Ik beschouw mezelf niet echt als een boekenlezer, maar uiteindelijk lezen we de hele dag door op schermen. Ik vind ChatGPT bijvoorbeeld geweldig voor technische zaken omdat het gedetailleerde oplossingen biedt die nauw aansluiten bij wat ik nodig heb. Ik neig ook naar het leren over persoonlijke en psychologische onderwerpen. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met een boek genaamd 'Omringd door idioten' - Thomas Erikson, een ludiek boek over het DISC-model, wat iets is waar ik echt van geniet.

Q: Als je de kans krijgt om te spreken met iemand die net begint aan zijn of haar carrière, wat zou je belangrijkste advies zijn voor zijn of haar groei en ontwikkeling?

A: Mijn advies aan iemand die net begint, zou zijn om zichzelf voortdurend te ontwikkelen. Het klinkt misschien cliché, maar zelfs iets eenvoudigs als het verbeteren van je kookvaardigheden kan voldoening geven. Je hoeft niet altijd bezig te zijn met leren, maar het hebben van een groeimindset kan echt een verschil maken in je leven en carrière.

Q: Ten slotte, na een blik op je achtergrond en wat je waardevol vindt, ben ik benieuwd naar je toekomstvisie. Heb je specifieke langetermijndoelen of ambities die je wilt delen?

A: Eerlijk gezegd heb ik niet echt een specifieke visie of een vastgesteld pad dat ik wil volgen. Op dit moment is de balans in mijn leven goed en ik focus me vooral op het project waaraan ik werk en het zorgen voor de mensen erin. Continuïteit is voor mij momenteel belangrijk. Ik sta open voor nieuwe projecten, en ik hoop dat ze blijven komen, want ik heb plezier in wat ik doe. Mensen hebben vaak een vastomlijnd beeld in hun hoofd van waar ze naartoe willen, maar ik sta meer open voor verschillende mogelijkheden en wil zien waar de stroom me naartoe brengt. Dit betekent niet dat ik niet ambitieus ben, maar ik ben flexibel in mijn benadering. Ik had ooit het idee om een bedrijf te starten dat websites bouwt, maar nu, 10 jaar later, is die branche enorm veranderd. Ik ben blij dat ik het niet heb gedaan. Ik heb geleerd dat je je moet kunnen aanpassen. In de IT-sector verandert er altijd iets en het is belangrijk om alert te blijven en jezelf te heroriënteren indien nodig. Mijn doel is om een oogje in het zeil te houden en ervoor te zorgen dat ik niet achterop raak in deze steeds evoluerende sector. Ook heb ik enkele side-projecten waar ik aan werk, en ik ben tevreden met hoe de dingen nu lopen. Het is belangrijk om te onthouden dat je de koers wel enigszins kunt sturen, maar uiteindelijk zijn er vele paden die zich kunnen ontvouwen.

Q: Hartelijk dank voor je tijd en het fijne gesprek, Tim.

A: Met plezier!